În ziua de 7 august 2024, credincioșii își aduc aminte de mai multe figuri sacre. Printre acestea se numără Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, Sfântul Cuvios Pafnutie - Pârvu Zugravul și Sfântul Cuvios Mucenic Dometie Persul.
OrtodoxeSf. Cuv. Teodora de la Sihla; Sf. Cuv. Pafnutie - Pârvu Zugravul; Sf. Cuv. Mc. Dometie Persul; Sf. Ier. Narcis, arhiepiscopul Ierusalimului; Sf. Cuv. Nicanor Greco-catolice
Sf. cuv.m.Dometie Persul Romano-catolice
Ss.Sixt al II-lea, pp., m.;Caietan, pr.
Sărbătorim pe 7 august în calendarul ortodox pe Sfânta Teodora născută în satul Vânători, județul Neamț, undeva în jurul anului 1650.
Povestea ei începe cu tatăl său, Ştefan Joldea, care era responsabil pentru paza fortificației Neamț și producerea armelor pentru apărarea faimoasei cetăți a Moldovei.
La sugestia părinților, Teodora se căsătorește cu un bărbat din Ismail. Însă, neavând copii și dorindu-și o viață dedicată în întregime lui Dumnezeu, alege să devină monahie la Schitul Vărăzești - Vrancea. Soțul ei urmează același drum după doi ani, devenind călugăr sub numele de Eleodor.
În comunitatea monahală, Sfânta Teodora era recunoscută pentru rugăciunea sa ferventă, umilința și străduințele spirituale.
După o invazie turcilor care au distrus schitul și i-au dispersat pe toți membrii comunității în pădurile din apropiere, Sfânta Teodora s-a retras în munții Vrancei împreună cu stareţa ei, schimonahia Paisia.
Acolo au continuat să traiascã în post și rugãciune, suportând multe tentații ale diavolilor, foamea și frigul. Dupã moartea stareţei sale, Sfânta Teodora a plecat spre munţii Neamţului pentru a duce o viaţã asceticã în pãdurile din jurul schiturilor Sihãstria şi Sihla.
Dupã ce s-a închinat la icoana Maicii Domnului de la Mânãstirea Neamţ, egumenul l-a trimis la Sihãstria pentru a urma sfatul egumenului de acolo. Cu binecuvântarea ieroschimonahului Varsanufie, Sfânta Teodora a fost încredinţată duhovnicului Pavel, care a dus-o în pustie, lângă Schitul Sihla.
Acolo a trăit mulți ani în singurătate, dedicându-se postului și rugăciunilor, plângând și făcând metanii. A fost uitată de lume și a suportat multe ispite. Duhovnicul ei o vizita din când în când pentru spovedanie și împărtășanie.
După moartea duhovnicului său, Sfânta Teodora a rămas singură. "Cu timpul i s-au rupt şi hainele, iar ca hranã avea doar mãcriş, fructe de pãdure şi alune." (Vieţile Sfinţilor)
În apropierea sfârșitului vieții sale, Sfânta Teodora s-a rugat lui Dumnezeu să-i trimită un preot pentru a o împărtăși cu Tainele Preacurate. Aceasta i-a fost dezvãluitã egumenului Sihãstriei.
Dupã ce a fost împãrtãşitã, ea s-a mutat la cele veşnice iar vestea despre viața ei s-a rãspândit rapid în toate mãnãstirile şi satele din Moldova, începând astfel procesiunile la mormântul ei din peşterã.
Moaştele Sfintei Teodora au rămas în peștera de la Sihla pentru aproximativ 100 de ani. După anul 1830, moaștele au intrat în posesia familiei Sturza și au fost plasate într-o raclă de argint în biserica pe care aceștia o construiseră în Miclăușeni-Iași. În 1856, moaștele au fost date Mânăstirii Pecersca din Kiev, unde se află și astăzi.
"Aşa s-au înstrãinat moaştele Sfintei Teodora din patria ei, spre întristarea noastrã a tuturor". (Vieţile Sfinţilor)
La 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a canonizat-o pe Sfânta Teodora de la Sihla, trecând-o în rândul sfinților. Este praznuita in fiecare an pe data de 7 august.
Sfântul Cuvios Pafnutie - cunoscut ca Pârvu Zugravul sau "Mutul" - s-a nascut in Câmpulung Muscel la 12 octombrie 1657. A fost recunoscut drept cel mai mare pictor bisericesc român al epocii cantacuzine și brâncovenești, întemeietor și dascăl al unei școli de iconografie bizantină cu specific național.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul sfinților în anul 2017, dedicat iconarilor și pictorilor bisericești. Ziua sa de pomenire a fost stabilită pe data de 7 august. (surse: vol. "Vieţile Sfinţilor"; https://basilica.ro)